Veelgestelde vragen

Antwoorden op de meest gestelde vragen.

Voor de installatie van je laadpaal zijn een aantal dingen belangrijk. Een daarvan is de hoofdaansluiting van je woning of kantoor. Deze is 1-fase of 3-fase.

1-fase aansluiting:
De 1-fase aansluiting vind je terug in de meeste woonhuizen. Hiermee voorzie je de meeste huishoudelijke apparaten van voldoende stroom. Je hebt deze aansluiting wanneer er 220/230V op de kWh meter staat (zie onderstaande foto's)

Met meerdere grootverbruikers (denk inductiekookplaat, elektrische boilers en EV's) zal de woningbouw in de toekomst echter steeds meer richting 3-fase gaan.

3-fase aansluiting
Een 3-fase aansluiting is geschikt voor krachtstroom, wat nodig is voor zware ovens of machines. Daarom zag je deze aansluiting vooral terug in fabrieken of kantoren.

Woonhuizen gaan ook steeds meer elektra verbruiken. Denk aan inductiekookplaten, de overstap van gas-CV naar elektrische verwarming. Ook nu we de komende jaren gaan overstappen naar elektrisch rijden, met laadvermogens van 11000 Watt en hoger, is een 3-fase aansluiting de enige oplossing.

Je hebt een 3-fase aansluiting wanneer er:
3 x 220/230V op de kWh meter staat (zie onderstaande foto's)
Tip: op de rekening van je netbeheerder vind je ook welke aansluiting je hebt.

Wil je weten wat elektrisch rijden jou kost? Je berekent het hier.

Eén van de keuzes voor een laadpaal betreft de laadkabel:

De lader met vaste kabel heeft een laadkabel gemonteerd op de kast. Dit betekent dat deze kabel permanent op de lader zit en je bij thuiskomst de kabel direct van de lader op de auto kan pluggen.

Bij een socket-lader is geen kabel gemonteerd en zit er op de kast een ingang (stopcontact) waar je je eigen laadkabel op kan plaatsen. Deze kabel kun je na het laden weer mee nemen in je auto voor gebruik elders.

Bij het advies voor een laadpaal spelen twee factoren een rol. Gemak en esthetische voorkeur.

Een socketvariant ziet er wat strakker uit door het ontbreken van 5 of 8 meter kabel die er hangt wanneer je er niet bent. Bovendien kun je dezelfde kabel meenemen en gebruiken bij andere laadstations. Daarentegen betekent het wel dat onder welke werkomstandigheid ook, je na het parkeren van de auto, je je eigen laadkabel dient te pakken uit bijvoorbeeld je achterbak, je deze dient in te pluggen in de lader en in de auto waarna je het laden kan starten. Ook kan je jezelf afvragen of het wenselijk is om elke keer een (soms natte) kabel in je achterbak te moeten plaatsten.

Een vaste kabel kun je direct in de auto pluggen en starten met laden.

Heb je toch nog advies nodig bij je keuze voor een laadstation? We staan voor je klaar.

Om deze vraag te beantwoorden is het belangrijk om je op de hoogte te stellen van een aantal zaken:

  • Kan ik in mijn omgeving makkelijk openbaar laden?
    Denk aan loopafstand en beschikbaarheid openbare laders. Kom je altijd in het spitsuur thuis dan is de kans dat de openbare lader bezet is.
  • Ben ik bereid meer te betalen voor openbaar laden?Thuis laden is over het algemeen goedkoper dan openbaar laden, maar dit is afhankelijk van je energiecontract en eventuele prijsafspraken in je abonnement voor openbare laders.

Voor een EV-oplaadpunt kun je 7 dagen per week bij ons terecht: www.eezev.com

Voor een volledig overzicht van alle financiële overwegingen: lees ons artikel

In de regel staat 1 KWH gelijk aan 5 kilometer rijden. Echter is dit afhankelijk van een aantal factoren zoals natuurlijk welke auto je hebt. Maar ook buitentemperatuur en je rijgedrag spelen een rol.

De door de fabrikant opgegeven WLTP-range geeft de actieradius weer van je EV in ideale omstandigheden. Het is daarom een 'best-case' indicatie en bijna onmogelijk te halen in werkelijkheid, maar het is tenminste een standaard voor het vergelijken van de onderlinge elektrische voertuigen.

Wil je zorgen -of beter gezegd: geen zorgen- dat je iedere dag beschikt over de maximale actieradius dan is een laadpaal thuis iets voor jou. Neem contact met ons op en wij verzorgen volgende week nog een vakkundige installatie van jouw laadpaal.
035 203 1155.

In Nederland kennen we twee soorten huisaansluitingen. 1-fase en 3-fase. In het kort, komt de stroom over 1 of over 3 kabels binnen. Op de meterkast kan een groep geplaatst worden (indien er ruimte over is) waar de lader op aangesloten kan worden. De laadsnelheid wordt door 3 factoren bepaald; de capaciteit van de huisaansluiting, de lader en jouw EV.

In ons advies voor jouw laadpunt zorgen we er altijd voor dat de oplossing aansluit bij de situatie en het aantal kilometers dat je gemiddeld per dag verwacht te rijden. Naast de huisaansluiting 1 of 3 fase, kent de auto ook 1 of 3 fase. Dit heeft te maken met de ingebouwde omvormer in de auto die de wisselstroom omzet naar gelijkstroom. De lader in het advies kan dan 1 of 3 fase zijn. Dit is in zijn geheel afhankelijk van de specifieke situatie.

Benieuwd naar de mogelijkheden? Bel ons direct en je weet het. 035 203 1155.

Het kost ongeveer tussen de 1.500 tot 2.500 euro om thuis een oplaadpunt te laten installeren. Daarbij zijn alle kosten meegerekend. Van de kosten laadvoorziening, tot en met de kosten van de installatie en het aanpassen van de meterkast. Omdat het oplaadpunt een eigen groep in de meterkast nodig heeft, wordt de meterkast aangepast. In sommige gevallen kunnen de kosten hoger uitvallen, bijvoorbeeld wanneer een verouderde meterkast geschikt moet worden gemaakt of wanneer je kiest voor een verzwaring (uitbreiding) van je hoofdaansluiting.

Bij Fastned kun je op verschillende manieren een laadsessie starten:

Fastned app:
Download de app via de App Store of Google Play Store, registreer jezelf en voeg je betaalmethode toe.
Je kunt nu je laadsessie starten met één klik in de app. Open de laadpoort en steek de juiste stekker in je auto. Open de Fastned app, klik op het oplaad symbool (gele cirkel) en selecteer de lader die je wilt gebruiken - het nummer (bijvoorbeeld ‘4’) kun je vlak naast het scherm op de lader vinden.

Kun je geen lader kiezen in de app? Geen probleem! Vul dan de 5-cijferige ladercode in (bijvoorbeeld ‘01304’). Deze kun je vinden op de lader. Klaar! Je laadsessie zal nu starten. Dit is zichtbaar in het laderscherm en op het dashboard van het voertuig.

Laadpas:
Je laadpas kun je gebruiken zonder je te registreren.
Open de laadklep en steek de stekker in het voertuig
Druk op 'Start' in het laderscherm. Houd de laadpas of laadsleutelhanger voor de paslezer onder het laderscherm. Klaar! Je laadsessie zal nu starten. Dit is zichtbaar in het laderscherm en op het dashboard van het voertuig. Wanneer je je laadpas gebruikt om een laadsessie te starten, verloopt de facturatie altijd via je laadpasaanbieder. Zelfs wanneer je een bankrekening of creditcard als primaire betaalmethode hebt ingesteld in de Fastned app.

Let op: je pasaanbieder kan mogelijk andere prijzen rekenen of additionele kosten in rekening brengen voor het gebruik van je laadpas. Kijk voor de voorwaarden op de website en/of app van je pasaanbieder.

QR-code (voorlopig alleen in Nederland)
Wanneer je een laadsessie start via de QR-code op het scherm van de lader, heb je geen laadpas of enige andere vorm van registratie nodig. Om een laadsessie te starten met de QR-code is het belangrijk dat de stekker nog niet is aangesloten op je voertuig. Volg dan deze stappen:

Gebruik je smartphone om de QR-code te scannen. Je vindt deze op het scherm van de lader.
Selecteer de stekker die je wilt gebruiken.
Kies een betaalmethode en volg de stappen zoals deze worden beschreven. Op het laderscherm zie je vervolgens dat er een laadsessie wordt gestart. Sluit nu de stekker aan op je voertuig. Klaar! Je laadsessie zal nu starten. Dit is zichtbaar in het laderscherm en op het dashboard van het voertuig.

Let op: bij iDEAL betalingen is een vooruitbetaling van € 35 nodig. Na je laadsessie wordt het bedrag dat je niet hebt gebruikt, teruggestort op je bankrekening.

Ook als je grijze elektriciteit gebruikt is elektrisch rijden het groenst. Zelfs een grote elektrische auto die met de huidige Nederlandse stroom geladen wordt heeft helft kleinere CO2 voetafdruk per kilometer dan een auto met een kleine benzinemotor. Bovendien wordt het energie-aanbod in Nederland steeds groener.

In het Klimaatakkoord staan afspraken tussen de regering, bedrijven en belangenorganisaties met als doel dat er minder vervuilende stoffen in de lucht komen. Eén van de doelen is dat 75 procent van onze elektriciteit in 2030 afkomstig is van zon en wind. Met de jaren wordt de voetafdruk van elektrische auto’s daardoor alsmaar kleiner.

De eerste stap is altijd een reset geven via de meterkast. In de meterkast hebben wij de lader apart afgezekerd. Zorg dat de auto ontkoppeld is van de lader. Zet de groep van de lader in de meterkast naar beneden en wacht 1 minuut.
Schakel de schakelaar weer in en open de app van Ratio. Koppel de auto aan en check of het laden weer wil werken.

Lukt dit niet? Dan gaan we de volgende stappen volgen:
In de app ga je naar mijn laadpalen, bovenin klik je op wijzig en verwijder je jouw laadpaal.
In de bluetooth instellingen van jouw telefoon ga je de de gekoppelde lader “vergeten” of “ontkoppelen” Zo gaat de lader uit het bluetooth geheugen van jouw telefoon. Ga vervolgens in de ratio app en bij mijn laadpalen selecteer je “lader toevoegen”
De lader wordt gevonden middels bluetooth, zorg dat je in de buurt van de te koppelen lader bent.
Voer de koppelcode in welke op de sticker staat van de handleiding. De lader zal nu koppelen. Is het probleem nog niet opgelost? Mail naar support@eezev.com ovv het P-nummer van de lader. de laatste 4 cijfers van het Pnummer kan je vinden in de app onder “mijn laadpalen”.