iStock-1180357593_edited_edited.jpg

Get some.
Answers

Wil je meer weten? 
Hier zijn alvast antwoorden op de meest gestelde vragen
We nemen graag even de tijd voor jouw persoonlijke situatie.
035-2031155 

 

Veelgestelde vragen

Heb ik een thuislader nodig?


Om deze vraag te beantwoorden is het belangrijk om je op de hoogte te stellen van een aantal zaken: -Kan ik in mijn omgeving makkelijk openbaar laden? Denk aan loopafstand en beschikbaarheid openbare laders. Kom je altijd in het spitsuur thuis dan is de kans dat de openbare lader bezet is. -Ben ik bereid meer te betalen voor openbaar laden? Openbaar laden is over het algemeen duurder dan thuis laden. Een KWH thuis kost ongeveer 20/25 ct en openbaar laden zit daar veelal boven. Denk aan 30/35 ct. op een volle accu is dat al gauw een verschil van 5 euro. Een elektrische auto thuis opladen is meestal het goedkoopst. 1 kilowattuur (kWh) elektriciteit kost thuis ongeveer 23 eurocent.Voor een oplaadpunt kun je 7 dagen per week bij ons terecht: www.eezev.com Voor een volledig overzicht van alle financiële overwegingen: lees ons artikel
Hoeveel kilometer kan ik echt rijden met een volle accu?


In de regel staat 1 KWH gelijk aan 5 kilometer rijden. Echter is dit afhankelijk van een aantal factoren zoals natuurlijk welke auto je hebt. Maar ook buitentemperatuur en je rijgedrag spelen een rol.
Hoe weet ik of mijn huisaansluiting 1 of 3 fase is?


1-fase aansluiting: De 1-fase aansluiting vind je terug in de meeste woonhuizen. Hiermee voorzie je de meeste huishoudelijke apparaten van voldoende stroom. Je hebt deze aansluiting wanneer er 220/230V op de kWh meter staat (zie onderstaande foto's) Met meerdere grootverbruikers (denk inductiekookplaat, elektrische boilers en EV's) zal de woningbouw in de toekomst echter steeds meer richting 3-fase gaan. 3-fase aansluiting Een 3-fase aansluiting is geschikt voor krachtstroom, wat nodig is voor zware ovens of machines. Daarom zag je deze aansluiting vooral terug in fabrieken of kantoren. Woonhuizen gaan ook steeds meer elektra verbruiken. Denk aan inductiekookplaten, de overstap van gas-CV naar elektrische verwarming. Ook nu we de komende jaren gaan overstappen naar elektrisch rijden, met laadvermogens van 11000 Watt en hoger, is een 3-fase aansluiting de enige oplossing. Je hebt een 3-fase aansluiting wanneer er: 3 x 220/230V op de kWh meter staat (zie onderstaande foto's) Tip: op de rekening van je netbeheerder vind je ook welke aansluiting je hebt. 3-fase meter
Is mijn huisaansluiting geschikt voor een EV thuislader?


In Nederland kennen we twee soorten huisaansluitingen. 1-fase en 3-fase. In het kort, komt de stroom over 1 of over 3 kabels binnen. Op de meterkast kan een groep geplaatst worden (indien er ruimte over is) waar de lader op aangesloten kan worden. De laadsnelheid wordt door 3 factoren bepaald; de capaciteit van de huisaansluiting, de lader en de auto. In ons advies zorgen we er altijd voor dat de oplossing aansluit bij de situatie en het aantal kilometers dat je gemiddeld per dag verwacht te rijden. Naast de huisaansluiting 1 of 3 fase, kent de auto ook 1 of 3 fase. Dit heeft te maken met de ingebouwde omvormer in de auto die de wisselstroom omzet naar gelijkstroom. De lader in het advies kan dan 1 of 3 fase zijn. Dit is in zijn geheel afhankelijk van de specifieke situatie. Benieuwd naar de mogelijkheden? Bel ons direct en we leggen het uit.
Vaste kabel of socket?


In het proces van de aanvraag wordt de vraag gesteld of je een lader wenst met een vaste kabel (fixed cable) of een socket. De lader met vaste kabel heeft een laadkabel gemonteerd op de kast. Dit betekent dat deze kabel permanent op de lader zit en je bij thuiskomst de kabel direct van de lader op de auto kan pluggen. Bij een socket is geen kabel gemonteerd en zit er op de kast een ingang (stopcontact) waar je je eigen laadkabel op kan plaatsen. Deze kabel kun je na het laden weer mee nemen in je auto voor gebruik elders. Bij de keuze voor een vaste kabel of een socket spelen twee factoren een rol. Gemak en esthetische voorkeur. Een socketvariant ziet er wat strakker uit door het ontbreken van 5 of 8 meter kabel die er hangt wanneer je er niet bent. Bovendien kun je dezelfde kabel meenemen en gebruiken bij andere laadstations. Daarentegen betekent het wel dat onder welke weersomstandigeid ook, je na het parkeren van de auto, je je eigen laadkabel dient te pakken uit bijvoorbeeld je achterbak, je deze dient in te pluggen in de lader en in de auto waarna je het laden kan starten. Ook kan je jezelf afvragen of het wenselijk is om elke keer een (soms natte) kabel in je achterbak te moeten plaatsten. Een vaste kabel kun je direct in de auto pluggen en starten met laden. Heb je toch nog hulp nodig bij je keuze? We staan voor je klaar.
Wat kost het om een lader thuis te installeren?


Het kost ongeveer tussen de 1.500 tot 2.500 euro om thuis een oplaadpunt te laten installeren. Daarbij zijn alle kosten meegerekend. Van de kosten laadvoorziening, tot en met de kosten van de installatie en het aanpassen van de meterkast. Omdat het oplaadpunt een eigen groep in de meterkast nodig heeft, wordt de meterkast aangepast. In sommige gevallen kunnen de kosten hoger uitvallen, bijvoorbeeld wanneer een verouderde meterkast geschikt moet worden gemaakt of wanneer je kiest voor een verzwaring (uitbreiding) van je hoofdaansluiting.
Is elektrisch rijden echt beter voor het milieu?


Ook als je grijze elektriciteit gebruikt is elektrisch rijden het groenst. Zelfs een grote elektrische auto die met de huidige Nederlandse stroom geladen wordt heeft helft kleinere CO2 voetafdruk per kilometer dan een auto met een kleine benzinemotor. Bovendien wordt het energie-aanbod in Nederland steeds groener. In het Klimaatakkoord staan afspraken tussen de regering, bedrijven en belangenorganisaties met als doel dat er minder vervuilende stoffen in de lucht komen. Eén van de doelen is dat 75 procent van onze elektriciteit in 2030 afkomstig is van zon en wind. Met de jaren wordt de voetafdruk van elektrische auto’s daardoor alsmaar kleiner.
Hoe werkt laden bij de Snellader?


Bij Fastned kun je op verschillende manieren een laadsessie starten: Fastned app:
Download de app via de App Store of Google Play Store, registreer jezelf en voeg je betaalmethode toe. Je kunt nu je laadsessie starten met één klik in de app. Open de laadpoort en steek de juiste stekker in je auto. Open de Fastned app, klik op het oplaad symbool (gele cirkel) en selecteer de lader die je wilt gebruiken - het nummer (bijvoorbeeld ‘4’) kun je vlak naast het scherm op de lader vinden. Kun je geen lader kiezen in de app? Geen probleem! Vul dan de 5-cijferige ladercode in (bijvoorbeeld ‘01304’). Deze kun je vinden op de lader. Klaar! Je laadsessie zal nu starten. Dit is zichtbaar in het laderscherm en op het dashboard van het voertuig.
Laadpas:
Je laadpas kun je gebruiken zonder je te registreren. Open de laadklep en steek de stekker in het voertuig Druk op 'Start' in het laderscherm Houd de laadpas of laadsleutelhanger voor de paslezer onder het laderscherm Klaar! Je laadsessie zal nu starten. Dit is zichtbaar in het laderscherm en op het dashboard van het voertuig. Wanneer je je laadpas gebruikt om een laadsessie te starten, verloopt de facturatie altijd via je laadpasaanbieder. Zelfs wanneer je een bankrekening of creditcard als primaire betaalmethode hebt ingesteld in de Fastned app. Let op: je pasaanbieder kan mogelijk andere prijzen rekenen of additionele kosten in rekening brengen voor het gebruik van je laadpas. Kijk voor de voorwaarden op de website en/of app van je pasaanbieder.
QR-code (voorlopig alleen in Nederland) Wanneer je een laadsessie start via de QR-code op het scherm van de lader, heb je geen laadpas of enige andere vorm van registratie nodig. Om een laadsessie te starten met de QR-code is het belangrijk dat de stekker nog niet is aangesloten op je voertuig. Volg dan deze stappen: Gebruik je smartphone om de QR-code te scannen. Je vindt deze op het scherm van de lader. Selecteer de stekker die je wilt gebruiken. Kies een betaalmethode en volg de stappen zoals deze worden beschreven. Op het laderscherm zie je vervolgens dat er een laadsessie wordt gestart. Sluit nu de stekker aan op je voertuig Klaar! Je laadsessie zal nu starten. Dit is zichtbaar in het laderscherm en op het dashboard van het voertuig.

Let op: bij iDEAL betalingen is een vooruitbetaling van € 35 nodig. Na je laadsessie wordt het bedrag dat je niet hebt gebruikt, teruggestort op je bankrekening.