Wanneer kan ik nu eindelijk met mijn EV op vakantie?
Bijgewerkt op: 25 jul.
Om kort antwoord te geven op deze vraag: we zijn er bijna.
Sinds het ontstaan van de elektrische auto staat bovenaan het lijstje van bezwaren tegen elektrisch rijden: het bereik. Ook wel "Range-Anxiety" genoemd.
Voor forenzen is het prima, maar wat als ik naar Oostenrijk wil, of Zuid Frankrijk?

Hoe zit het nu met de ontwikkeling van het bereik van EV's?
EEZEV.com duikt iets dieper in de factoren die deel uitmaken van het antwoord.
Bereik van elektrische auto's
Het gebruik en bereik van een auto wordt sinds 1 september 2017 volgens een gestandaardiseerd testproces vastgesteld, de WLTP-norm. Dit testproces is een verbetering van het oude proces (de NEDC) waardoor het een betere weerspiegeling geeft van de werkelijkheid en daarmee een representatieve indicatie van verbruik en het bereik van het voertuig.
Zoals een test uitgevoerd vorig jaar door motor.no in samenwerking met de Noorse automobiel vereniging (NAF) laat zien is de WLTP dan ook erg accuraat als het aankomt op het bereik van elektrische auto's. Het actuele bereik (rechterkolom) overstijgt zelfs de door de fabrikant geadverteerde WLTP-range (linkerkolom)

Bron: Motor.no 08-06-2020 ( 15-21 graden Celsius)
Het bereik van een EV is afhankelijk van een aantal factoren, waarvan enkele exact hetzelfde zijn als bij een auto met verbrandingsmotor: gewicht, aerodynamica en rijstijl.
Bij een EV komen er alleen nog andere factoren kijken, laten we beginnen bij temperatuur.
Een batterij zoals de vaak gebruikte Lithium-Ion batterij geeft minder vermogen bij lagere temperaturen maar verliest ook meer lading bij lagere temperaturen. Daarom is dit een belangrijke factor in het bereik van EV's.
En als het aankomt op batterijen kunnen we niet om Tesla heen, toonaangevend als het aankomt op ontwikkeling van batterijen.

In september 2020 heeft tesla namelijk een nieuwe batterij
gepresenteerd: de '4680'. Vernoemd naar zijn formaat van 46mm
breed bij 80mm hoog (ongeveer een mini cola blikje). Een nieuw accu-pack van Tesla bevat 960 van deze 'blikjes'.
Zonder dat we al te diep in de techniek willen duiken is de nieuwe
batterij onder de oppervlakte wel een gamechanger: de accu's hebben een toekomstig potentieel van ver boven de 300Wh/Kg, vergeleken met de vorige generatie van 160 Wh/Kg. Dit betekent grofweg een verdubbeling van de accu-capaciteit per kilogram batterij.
Bovendien zijn deze accu's veel minder gevoelig voor lage temperaturen doordat er steeds meer silicium in verwerkt wordt en kunnen de batterijen veel beter overweg met de warmte die gegenereerd wordt door laden, waardoor er hogere laadsnelheden mogelijk zijn.
Bijkomend voordeel is dat er geen Cobalt meer in verwerkt wordt, een zeer giftig chemisch element wat bijna exclusief gedolven wordt in Congo, onder zorgelijke omstandigheden.
Met deze techniek zullen we dit jaar nog EV's gaan zien met een bereik van 800+ kilometer, oftewel méér dan een gezinsauto met verbrandingsmotor.
Mercedes heeft zojuist aangekondigd een EV te gaan bouwen met een actieradius van 1000km. Door een combinatie van zeer efficiente aerodynamica en hoge aandrijf-efficiency moet de Mercedes EQXX 10km per KWh gaan rijden (nu is dat ongeveer 5km/KWh)
Ook de accu wordt verder verbeterd, zo neemt hij per KWh 50% minder ruimte in beslag en weegt 30% minder dan de huidige generatie.
Kilometer per uur, maar dan anders
Het laden van een elektrische auto roept bij veel mensen ook angstbeelden op. Sommigen kennen de verhalen van rijen Tesla-rijders bij de lader op weg naar de wintersport.
Er zijn 3 ontwikkelingen die gaan zorgen dat dit op korte termijn tot het verleden gaat behoren.
Behalve ontwikkelingen in batterij-capaciteit zoals hierboven beschreven maakt ook de laadtechniek een enorme ontwikkeling door. Op dit moment zijn er indrukwekkende laadsnelheden mogelijk van 270KW (270.000 Watt!) Recordhouder hiervan is op dit moment de Porsche Taycan. Met het laden van 5% tot 88% in 22 minuten voegt hij 388 kilometer toe aan zijn bereik in 22 minuten. Dat begint erop te lijken. Ook de nieuwe Kia EV-6 en de Hyundai Ioniq 5 gebruiken het zgn. 800-volt platform wat laadsnelheden tot 240KW mogelijk maakt.
De Porsche Taycan heeft een laadsnelheid van 1057 kilometer per uur.
Deze getallen zijn natuurlijk gebaseerd op het laden bij een ultrasnelle openbare DC charger.
Deze laders zetten kracht-wisselstroom alvast om naar gelijkstroom zodat de omvormer in de auto dit niet meer hoeft te doen. Hierdoor wordt de accu direct geladen en dit kan plaatsvinden met zeer hoge wattages. Er worden steeds meer van dit soort laders geplaatst, wat je de zekerheid geeft dat er altijd onderweg wel ergens een lader beschikbaar is. Het beste is natuurlijk om je auto voor vertrek al thuis te laden met je eigen lader.
Laatste factor is de technische ontwikkeling van de EV's zelf. Deze worden lichter en efficiënter door technieken zoals regenerative braking, waarbij het remmen weer energie terug stopt in de accu, maar ook de warmtepomp die Tesla toevoegt aan zijn nieuwe model-Y, deze zorgt voor efficiënte verwarming met een veel lager verbruik dan de conventionele kachel in een EV, wat bij lagere temperaturen de toch al minder presterende accu's verder ontlast.
De techniek van elektrische auto's gaat razendsnel, wat 3 jaar geleden nieuw was is nu alweer mainstream. Daarom is het wachten op een standaard, waardoor het bijvoorbeeld mogelijk wordt je 'oude' accu om te wisselen voor een nieuwe met meer capaciteit, of bijvoorbeeld een betere elektromotor. Met zo'n modulair systeem in auto's kun je de auto naast een software update, ook een hardware update geven. EV-box doet dit ook met sommige laders, zodat je met de tijd mee kunt gaan. Wil je meer weten? Bel ons 035 2031155
Zo, en nu eerst maar eens op vakantie!
