Heb ik een laadpaal nodig voor mijn hybride?
Bijgewerkt op: 25 jul.

Hybride laden
Een hybride biedt een deel van de voordelen van elektrisch rijden terwijl het tegelijk het grootste nadeel van elektrisch rijden ondervangt; de beperkte actieradius en laadsnelheid.
Door een kleine verbrandingsmotor te combineren met elektrische aandrijving is een hybride vaak zuiniger, maar toch vlot als het nodig is. Ook kan er een beperkte afstand vol-elektrisch gereden worden, wat duurzamer en goedkoper is dan met een verbrandingsmotor. Daarnaast is het elektrisch rijden van korte stukjes veel beter voor de levensduur van de auto.
Al-met-al is de hybride een mooie tussenvorm in de transitie naar E-mobility. Maar hoe laad je een hybride op?
Een hybride beschikt vaak over een kleinere accu, met meestal een zelfstandige range van tussen de 50 en 80 kilometer. Omgerekend 10-15 KWh. Om deze accu op te laden volstaat meestal een gewone thuisstekker in een regulier stopcontact. Afgezien van het feit dat dit niet de meest elegante oplossing is kleven hier een aantal nadelen aan. Hoewel je wandcontactdoos in principe geschikt moet kunnen zijn voor het leveren van de 3,7 KW waarmee de meeste hybrides laden, zijn de wandcontactdoos en bedrading niet gebouwd op het dagelijks/urenlang leveren van dit vermogen. Dit uit zich soms in het warm worden van het laadsnoer of de contactdoos zelf.
Om dit te ondervangen schalen de hybrides daarom soms terug van 3,7 naar 2 KW laden, wat de laadtijd aanzienlijk verlengt. Voor een accu van 15 KWh betekent dit een laadtijd van 7,5 uur. Dit is echter voldoende om 's nachts je auto op te laden.
Met een laadpaal is het mogelijk om je laadsessie's te registreren en te verrekenen.
Mocht je de geladen KWh zakelijk willen verrekenen dan is dit enkel mogelijk met een laadstation wat deze KWh voor je registreert. Hiermee is zakelijk belastingvoordeel te behalen welke ontbreekt bij de gewone 'stekker-methode'.