top of page

Anders denken, anders tanken

Bijgewerkt op: 25 jul.

De eerste auto waarbij actieradius het belangrijkst is geworden. De EV.

Het merendeel van de mensen die ik spreek die overwegen elektrisch te gaan rijden hebben allemaal dezelfde grote weerstand die ze weerhoudt van de directe beslissing om het te gaan doen.

Alle zaken omtrent Elektrisch rijden ervaren ze als fantastisch alleen er blijft maar één heikel punt spelen in dat achterhoofd; actieradius. Met als grootste angst;

wat als ik stil kom te staan met een lege accu.

Goede vraag op zich. Wat dan?


Broken down car on a road between greenfields

Toen ik mijn eerste auto een jaar of 20 geleden kocht, een tweedehands brandstofslurper, dacht ik geen moment aan de actieradius, noch aan wat er zou gebeuren als ik ooit met een lege tank zou komen te staan. Ik heb in mijn leven hooguit 3x iemand met een jerrycannetje over de vluchtstrook zien lopen naar de dichtstbijzijnde pomp.

Nu nemen we de verbrandingsmotor weg en komt er in plaats van de brandstoftank een pakket aan accu’s in de auto te liggen en gaan we ons zorgen maken over wanneer de accu leeg is. Logisch, de accu is on die zin onbekend, wat voornamelijk komt uit de nabije geschiedenis waar openbare laders nog schaars waren.

De psychologie leert ons dat alles wat nieuw is, wennen is. Dat alles wat gewend is gewoon wordt en dat vanuit gewoontes, routines ontstaan.

Anders denken, anders tanken.


Waar we met onze brandstofauto's precies wisten wanneer we moesten tanken en ook waar we dat dan konden doen, een enkeling met een jerrycan daargelaten, weten we met een EV straks precies wanneer we moeten laden en waar we dat kunnen doen.


Het grootste verschil is het volgende:

Bij brandstof gingen we tanken wanneer het moest, of wanneer we een pomp tegen kwamen met een zeer gunstige prijs. We gooiden de auto vol en afhankelijk van de rij bij de kassa was je binnen 5 a 10 minuten weer onderweg.


Bij Elektrisch gaan we laden wanneer het kan. Overal, elke dag, ieder moment.

Je laadt thuis terwijl je in bed ligt, je laadt onderweg terwijl je een broodje haalt bij de pomp bij de snellader, je laadt bij de Albert Heijn tijdens het boodschappen doen en je laadt op je werk wanneer je daar toch bent. Je laadt bij vrienden en kennissen, je laadt op de parkeerplaats waar je je auto zet als je een middagje gaat shoppen.

De verandering in denken is simpel; we laden niet wanneer we bijna leeg zijn, we laden overal waar we er tijd en gelegenheid toe hebben. Wanneer we op die slimme manier omgaan met het nieuwe tanken, zullen we in de praktijk ervaren dat die actieradius en tevens de angst om stil te komen te staan, niet meer van belang zijn. We merken dat we overal kunnen komen, als we er maar bewust van zijn.

Je plant je route en de daarbijbehorende stops. Langere afstand? Meer stops. Je bepaalt van tevoren waar je kan laden op de plaats van bestemming via allerlei apps en websites die je precies laten zien waar je kan laden, of deze plek beschikbaar is en hoe snel je weer vol bent.


Bij een snellader ben je met een goede dertig minuten 50 tot 75% vol, en dit gaat bij nieuwere EV's steeds sneller. Mooie tijd om eens je mail weg te werken, je gedachten de vrije loop te laten, of eens gewoon lekker weg te dromen met je favoriete muziek.

We gaan hierdoor meer rustmomenten creëren. Weer een bijkomend voordeel van elektrisch rijden.

Je hoeft alleen maar even te wennen.. de routine volgt.. sneller dan je denkt. Wanneer je deze hobbel hebt overwonnen, die zich enkel in je hoofd afspeelt zul je net als velen die je voor zijn gegaan, laaiend enthousiast zijn over elektrisch rijden.

En toen werd Elektrisch rijden heel gewoon.

27 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page