Welke soorten stekkers zijn er voor elektrische auto’s?

Als je overweegt om over te stappen op elektrisch rijden, is het belangrijk om te begrijpen welke soorten stekkers er beschikbaar zijn voor het opladen van je voertuig. Elke elektrische auto heeft een specifieke stekker die past bij het laadpunt dat je wilt gebruiken. In deze blog nemen we je mee door de verschillende soorten stekkers die gebruikt worden voor elektrische auto’s, zodat je goed geïnformeerd bent voordat je een keuze maakt.

Type 1 (J1772)

Een Type 1 stekker, ook bekend als J1772, is een veelvoorkomende stekker voor elektrische voertuigen, vooral in Noord-Amerika en sommige delen van Azië. Deze stekker heeft vijf pinnen en wordt gebruikt voor langzamer laden, zoals thuisladen of op openbare laadpunten.

Type 2 (Mennekes)

Een Type 2 stekker, ook bekend als Mennekes, is een Europese standaard die veel wordt gebruikt in Europa en andere delen van de wereld. Deze stekker heeft zeven pinnen en wordt vaak gebruikt voor zowel langzaam als snel laden, zowel thuis als op openbare laadpunten.

CHAdeMO

CHAdeMO is een snellaadstekker die voornamelijk wordt gebruikt door Japanse autofabrikanten zoals Nissan en Mitsubishi. Deze stekker heeft in totaal acht pinnen en wordt gebruikt voor zeer snel laden, waardoor elektrische voertuigen in korte tijd kunnen worden opgeladen.

CCS Combo (Combined Charging System)

CCS Combo is een snellaadstekker die steeds populairder wordt in Europa en andere delen van de wereld. Het is een combinatie van een Type 2-stekker voor AC-laden en extra pinnen voor DC-snelladen. Deze stekker wordt gebruikt voor zowel langzaam als snel laden, en wordt ondersteund door veel Europese autofabrikanten.

Overzicht van stekkers voor elektrische auto’s

NaamToepassingenAantal pinnen
Type 1 (J1772)Normaal AC-laden5
Type 2 (Mennekes)Normaal AC-laden7
CHAdeMODC-snelladen4
CCS ComboNormaal AC-laden en DC-snelladenVarieert

Welke stekker heb jij nodig?

Het type stekker dat je nodig hebt, hangt af van het type elektrische auto dat je hebt en de beschikbare laadinfrastructuur in jouw regio. Het is belangrijk om te controleren welke stekker jouw auto ondersteunt en welke stekkers beschikbaar zijn op de laadpunten die je van plan bent te gebruiken. Zo kun je ervoor zorgen dat je altijd toegang hebt tot de juiste laadmogelijkheden voor jouw voertuig.

Het is echter belangrijk om te begrijpen dat de industrie langzaam maar zeker evolueert naar standaardisatie. Vooral de Type 2 en CCS Combo stekkers lijken de toekomst te zijn, omdat steeds meer nieuwe modellen deze standaarden adopteren. Het is daarom verstandig om bij het bestellen van een laadpaal rekening te houden met deze ontwikkeling. Door te kiezen voor een laadpaal die compatibel is met Type 2 en CCS Combo aansluitingen, zorg je ervoor dat jouw laadoplossing klaar is voor de toekomst en geschikt is voor verschillende elektrische voertuigen.

Advies nodig?

Als je nog steeds niet zeker weet welke stekker het beste bij jouw situatie past, kan EEZEV je helpen bij het vinden van jouw ideale laadoplossing. Of je nu op zoek bent naar een laadpaal voor thuis, op het werk of onderweg: wij kunnen je voorzien van deskundig advies en begeleiding. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie. Met de juiste kennis en ondersteuning kun je straks zonder zorgen genieten van je elektrische voertuig!