Wat is een 3-fase laadpaal en hoe werkt het?

EEZEV veelgestelde vragen

Als je op het punt staat om een elektrisch voertuig te kopen of als je er al een hebt, ben je waarschijnlijk op zoek naar de beste manier om het op te laden. Een term die je waarschijnlijk tegenkomt is “3-fase laden”, maar wat houdt dit eigenlijk in en hoe werkt het? In deze blog leggen we alles uit wat je moet weten over 3-fase laden, zodat je goed geïnformeerd bent voordat je een beslissing neemt.

Wat is een 3-fase laadpaal?

Een 3-fase laadpaal is een oplaadpunt voor elektrische voertuigen dat gebruik maakt van drie fasen om elektriciteit te leveren aan je voertuig. In tegenstelling tot traditionele 1-fase laden, waarbij slechts één fase wordt gebruikt, maakt 3-fase laden gebruik van drie fasen om de laadsnelheid te verhogen.

Hoe werkt een 3-fase laadpaal?

Bij 3-fase laden wordt de elektriciteit verdeeld over drie afzonderlijke draden of fasen. Dit zorgt voor een gelijkmatige verdeling van de stroom en verhoogt de totale laadsnelheid. Het elektrische voertuig ontvangt dus drie keer zoveel vermogen in vergelijking met 1-fase laden, waardoor het opladen veel sneller gaat.

Voordelen van 3-fase laden

Sneller opladen: Het grootste voordeel van 3-fase laden is de verhoogde laadsnelheid. Doordat er drie fasen worden gebruikt, kan het elektrische voertuig veel sneller worden opgeladen dan bij 1-fase laden. Dit is vooral handig als je weinig tijd hebt en snel weer de weg op wilt.

Efficiënter gebruik van elektriciteit: Omdat de stroom gelijkmatig wordt verdeeld over drie fasen, is 3-fase laden over het algemeen efficiënter dan 1-fase laden. Dit kan leiden tot minder energieverlies en lagere laadkosten op de lange termijn.

Geschikt voor zwaardere belastingen: 3-fase laden is ook geschikt voor zwaardere belastingen, wat betekent dat het ideaal is voor elektrische voertuigen met grotere batterijen of hogere laadvermogens. Hierdoor kunnen zelfs voertuigen met een groot vermogen snel worden opgeladen.

Verschil met 1-fase laden

Het belangrijkste verschil tussen 3-fase laden en 1-fase laden is de snelheid waarmee het opladen plaatsvindt. Bij 1-fase laden wordt slechts één fase gebruikt, waardoor de totale laadsnelheid beperkt is. Met 3-fase laden daarentegen wordt de laadsnelheid aanzienlijk verhoogd vanwege de gelijktijdige levering van elektriciteit via drie fasen.

Waar moet je op letten bij het aanschaffen van een 3-fase laadpaal?

Bij het aanschaffen van een 3-fase laadpaal zijn er een paar belangrijke aspecten waar je op moet letten. Ten eerste is het essentieel om te controleren of je elektrische voertuig geschikt is voor 3-fase laden. Niet alle EV’s ondersteunen deze optie, dus het is belangrijk om dit te verifiëren voordat je investeert in een 3-fase laadpaal. EEZEV levert alleen maar 3 fase laadpalen, deze zijn overigens ook geschikt om je auto te laden op 1 fase, iniden je auto op 1 fase laadt.

Daarnaast is het cruciaal om de maximale laadsnelheid van de laadpaal te controleren en te vergelijken met de laadcapaciteit van je voertuig. Een te hoge laadsnelheid kan schade veroorzaken aan de batterij van je auto, terwijl een te lage snelheid het laden onnodig vertraagt. 

Verder is het verstandig om te kijken naar extra functies zoals smart charging mogelijkheden, energiemanagement opties en de mogelijkheid tot het integreren van zonne-energie oplossingen. 

Door deze aspecten in overweging te nemen, kun je de juiste 3-fase laadpaal kiezen die perfect aansluit bij jouw behoeften en die van je elektrische voertuig.

Advies nodig?

Als je overweegt om een 3-fase laadpaal te installeren of als je gewoon meer wilt weten over je laadopties, kan EEZEV je helpen bij het vinden van jouw ideale laadoplossing. Of je nu kiest voor 3-fase laden, 1-fase laden of een andere optie, wij kunnen je voorzien van deskundig advies en begeleiding. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie. Met de juiste kennis en ondersteuning kun je straks zonder zorgen genieten van je elektrische voertuig!