Verschil mode 2 en mode 3 laadkabel

Als je een elektrische auto bezit of overweegt er een aan te schaffen, heb je waarschijnlijk gehoord van verschillende soorten laadkabels, zoals mode 2 en mode 3. Maar wat is nu precies het verschil tussen deze twee? In deze blog gaan we dieper in op mode 2 en mode 3 laadkabels, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken bij het kiezen van de juiste laadoplossing voor jouw elektrische voertuig.

EEZEV veelgestelde vragen

Wat is een mode 2 laadkabel?

Laten we beginnen met mode 2 laadkabels. Mode 2 verwijst naar een type laadoplossing waarbij de laadkabel zelf is uitgerust met een ingebouwde laadcontroller en beveiligingsvoorzieningen. Met andere woorden: mode 2 laadkabels zijn voorzien van elektronica die de stroom regelen en de veiligheid tijdens het laden waarborgen.

Een typisch voorbeeld van een mode 2 laadkabel is een zogenaamde “kabel met stekker”, waarbij de kabel direct is verbonden met een standaard stopcontact aan de ene kant en met de laadpoort van de auto aan de andere kant. Deze kabels zijn vaak geschikt voor langzamer laden en worden meestal gebruikt voor thuisladen of in noodgevallen onderweg.

Wat is een mode 3 laadkabel?

Mode 3 laadkabels daarentegen zijn een meer geavanceerde vorm van laadoplossingen. Bij mode 3 laadkabels wordt de stroomregeling en beveiliging niet door de kabel zelf geregeld, maar door een extern laadstation, ook wel bekend als een laadpaal of laadstation. De laadpaal communiceert met de auto om het laadproces te regelen en te beveiligen.

Een mode 3 laadkabel is meestal een aparte kabel zonder ingebouwde elektronica. Deze kabel wordt gebruikt om de laadpaal aan te sluiten op de laadpoort van de elektrische auto. Mode 3 laadoplossingen zijn vaak geschikt voor sneller laden en worden veel gebruikt op openbare laadpunten, bedrijfsterreinen en parkeergarages.

Verschillen tussen mode 2 en mode 3 laadkabels

We hebben de belangrijkste verschillen tussen mode 2 en mode 3 laadkabels hieronder voor je op een rijtje gezet:

  • Veiligheid en controle

Het grootste verschil tussen mode 2 en mode 3 laadkabels is wie de controle heeft over het laadproces. Bij mode 2 laadkabels wordt de stroomregeling en beveiliging door de kabel zelf geregeld, terwijl bij mode 3 laadkabels deze taken worden overgenomen door een extern laadstation.

  • Laadsnelheid

Mode 3 laadkabels bieden over het algemeen hogere laadsnelheden dan mode 2 laadkabels. Dit komt omdat mode 3 laadoplossingen vaak worden gebruikt in combinatie met krachtigere laadstations die hogere vermogens kunnen leveren.

  • Flexibiliteit

Mode 2 laadkabels zijn over het algemeen meer geschikt voor langzamer laden en zijn vaak bedoeld voor thuisgebruik. Mode 3 laadkabels daarentegen bieden meer flexibiliteit en kunnen worden gebruikt op diverse locaties, zoals openbare laadpunten en bedrijfsterreinen.

  • Installatie

Bij mode 2 laadkabels is er over het algemeen geen speciale installatie nodig, aangezien deze direct op een standaard stopcontact kunnen worden aangesloten. Mode 3 laadkabels daarentegen vereisen een externe laadpaal of laadstation, wat een professionele installatie vereist.

  • Toekomstbestendigheid

Mode 3 laadoplossingen zijn vaak meer toekomstbestendig, omdat ze geschikter zijn voor een groter aantal elektrische voertuigen en kunnen worden geüpgraded om kortere laadtijden te garanderen.

Neem contact op voor persoonlijk advies

Of je nu kiest voor een mode 2 of mode 3 laadoplossing, EEZEV kan je helpen bij het vinden van de ideale laadoplossing voor jouw behoeften. Ons team staat klaar om je te voorzien van persoonlijk advies en begeleiding: van het kiezen van de juiste laadkabel tot de installatie van een laadpaal of laadstation bij jou thuis of op het werk. Neem vandaag nog contact met ons op en ontdek hoe we je kunnen helpen om optimaal te profiteren van je elektrische voertuig.