Verschil AC en DC laden

Elektrische auto’s winnen snel terrein en worden steeds populairder. Misschien denk je er ook wel over na om er een aan te schaffen. Maar voordat je dat doet, is het essentieel om te begrijpen hoe je deze voertuigen moet opladen. Een van de belangrijkste dingen om te weten is het verschil tussen AC (wisselstroom) en DC (gelijkstroom) laden. Klinkt ingewikkeld? Geen zorgen, wij leggen het je stap voor stap uit!

Hoe werkt AC laden?

Laten we beginnen met AC laden. Bij AC laden wordt wisselstroom gebruikt om je elektrische auto op te laden. Dit is dezelfde soort stroom die uit je stopcontact thuis komt. Dus als je je auto ‘s nachts wilt opladen terwijl je slaapt of overdag op je werk, dan maak je gebruik van AC laden. Het is een beetje als het opladen van je smartphone.

AC laden is handig voor langzamer opladen gedurende langere tijd. Het is perfect als je je auto gewoon ‘s nachts wilt opladen en de volgende ochtend weer met een volle batterij op pad wilt gaan. Het is vaak de beste optie voor elektrische auto’s met een lager laadvermogen.

Hoe werkt DC laden?

Bij DC laden wordt gelijkstroom gebruikt om je auto op te laden. Je vindt DC snelladers meestal bij openbare laadstations en langs snelwegen. DC laden is veel sneller dan AC laden omdat het een hoger vermogen kan leveren. Het is alsof je de turbomodus van je auto gebruikt om in korte tijd op te laden!

DC laden is geweldig voor als je snel weer de weg op moet. Met DC snelladen kun je je auto in een mum van tijd weer volledig opladen, wat perfect is voor langere ritten waarbij je weinig tijd hebt om te wachten. Maar let op, het kan wel wat duurder zijn dan AC laden.

Voor- en nadelen AC en DC laden

Om te bepalen welke stroomvoorziening je het beste kunt kiezen voor het opladen van jouw EV, hebben we de voor- en nadelen van AC en DC laden voor je op een rijtje gezet:

AC laden (wisselstroom)

  • Bij AC laden wordt wisselstroom gebruikt om elektrische voertuigen op te laden.
  • De meeste huishoudelijke stopcontacten en reguliere laadpunten leveren wisselstroom.
  • AC laden wordt vaak gebruikt voor langzamer laden, zoals ‘s nachts thuis opladen of op openbare laadpunten gedurende langere tijd.
  • AC laden wordt typisch gebruikt voor het opladen van elektrische voertuigen met lagere laadvermogens.

DC laden (gelijkstroom)

  • Bij DC laden wordt gelijkstroom gebruikt om elektrische voertuigen op te laden.
  • DC snelladers worden vaak gebruikt bij openbare laadstations en langs snelwegen.
  • DC laden is aanzienlijk sneller dan AC laden vanwege het hogere vermogen dat kan worden geleverd.
  • DC laden wordt gebruikt voor het snel opladen van elektrische voertuigen, waardoor lange reizen mogelijk zijn met korte laadtijden.
  • DC laden vereist meestal gespecialiseerde laadapparatuur en is duurder dan AC laden.

Advies nodig? We zijn slechts een belletje weg

Oké, nu je weet wat AC en DC laden is, wat is dan het beste voor jou? Dat hangt af van jouw behoeften. Als je voornamelijk korte ritten maakt en ‘s nachts thuis kunt opladen, dan is AC laden waarschijnlijk genoeg voor jou. Maar als je vaak lange afstanden rijdt en snel wilt kunnen opladen onderweg, dan is DC laden misschien wel de beste keuze.

Het is ook belangrijk om te kijken naar de laadinfrastructuur in jouw omgeving. Zorg ervoor dat er genoeg laadpunten zijn waar jij ze nodig hebt, of dat nu thuis is, op het werk, of onderweg.

Gelukkig hoef je dit niet allemaal zelf uit te zoeken. EEZEV helpt je graag bij het kiezen van de juiste laadoptie voor jouw situatie. Met de juiste kennis en ondersteuning kun je straks zonder zorgen de weg op met je milieuvriendelijke voertuig. Neem contact op voor meer informatie of vraag een offerte op maat aan via onze website!