Stopcontact vs. Laadpaal, welke laadt goedkoper? (spoiler: een laadpaal)

Je weet waarschijnlijk ongeveer wat het verbruik is van jouw EV in KWh per KM, dat wordt mooi weergegeven in je dashboard. Maar wist je ook dat soms maar 70% van jouw dure energie daadwerkelijk de accu van je EV bereikt?

Bij het laden van je EV vindt altijd energie-verlies plaats, dit komt onder andere door warmte-ontwikkeling in de kabels en transformatoren. Er zijn echter grote verschillen in efficiëntie tussen het laden via het stopcontact en middels een laadpaal of wallbox.

Vooral de boordsystemen die actief blijven tijdens het laden zijn grootverbruikers. Met snelladen zijn deze systemen veel minder lang actief dan bij langzaam laden.

Recent onderzoek van ADAC ( de Duitse tegenhanger van onze ANWB ) toont aan dat het laden van je EV op laag vermogen – zoals bijvoorbeeld via het stopcontact – zeer inefficiënt is. Vergeleken met het laden via een 11KW laadpaal kan het verschil oplopen tot wel 15%. Dat zijn op jaarbasis heel wat euro’s die verloren gaan.

Zoals je kunt zien in de onderstaande tabel is er bij het laden op laag vermogen een veel groter verlies dan bij het laden op hoog vermogen middels een thuislader. Het verlies is gemiddeld het dubbele bij het laden via het stopcontact, maar verschilt per auto.

Stopcontact
vermogen / verlies
Laadpaal
vermogen / verlies
Laadpaal gereduceerd
vermogen / verlies
Renault Zoe2,3 kW / 24,2 %11 kW / 9,7 %Geen meting
Volkswagen ID.32,3 kW / 13,6 %11 kW / 9,0 %5,5 kW / 9,2 %
Tesla Model 32,3 kW / 15,2 %11 kW / 7,7 %3,5 kW / 11,4 %
Fiat 500e2,3 kW / 12,7 %11 kW / 6,3 %3,6 kW / 13,9 %
*gereduceerd laden vind plaats wanneer men bijvoorbeeld met meerdere auto’s tegelijk laadt op 1 aansluiting. (bron: ADAC)

Rekenvoorbeeld:

Laten we uitgaan van een accu van 60KW die we om de dag laden komen we op ongeveer 180 dagen vermenigvuldigd met 60KWh. Dit is een totaalverbruik van 10800 KWh op jaarbasis, waar bij laden via het stopcontact tot wel 15% bovenop komt aan verlies t.o.v. het gebruik van een laadstation. Met het efficiëntie-voordeel van een laadpaal bespaar je in dit voorbeeld € 650,- op jaarbasis!
*uitgegaan van 15% extra verlies t.o.v. laden via het stopcontact en een prijs van € 0,40/KWh

Het opladen van je EV met een daarvoor bedoelde Laadpaal of wallbox is dus stukken goedkoper op de middellange termijn. Daarnaast is het veiliger aangezien het stopcontact en de relatief dunne stekkerdraad niet geschikt zijn om continu belast te worden met het maximum vermogen van 3700 Watt.

Een laadstation verdient zichzelf terug en is een investering voor de toekomst.