Laden zonder oprit of garage: wat zijn de mogelijkheden?

Als je geen oprit of garage hebt, kan het opladen van je elektrische auto een uitdaging lijken. Gelukkig zijn er verschillende mogelijkheden beschikbaar om je elektrische voertuig op te laden, zelfs als je geen eigen parkeerplaats hebt. In deze blog gaan we dieper in op de verschillende opties voor het laden van je EV zonder oprit of garage, zodat je kunt ontdekken welke oplossing het beste bij jou past.

Openbare laadpunten

Een van de meest voor de hand liggende opties voor het opladen van je elektrische auto zonder oprit of garage is het gebruik maken van openbare laadpunten. Tegenwoordig zijn er steeds meer openbare laadpunten beschikbaar in steden, bij winkelcentra, parkeergarages, horecagelegenheden en bij tankstations.
Openbare laadpunten zijn vaak voorzien van meerdere laadpalen met verschillende laadvermogens. Je kunt je elektrische auto hier eenvoudig aansluiten op een laadpaal met behulp van een geschikte laadkabel. Het opladen bij openbare laadpunten kan variëren in snelheid, afhankelijk van het type laadpaal en het vermogen dat deze levert.

Werkgevers en openbare parkeerplaatsen

Een andere optie voor het opladen van je elektrische auto zonder oprit of garage is om gebruik te maken van laadpunten op de parkeerplaats van je werkgever of op openbare parkeerplaatsen. Steeds meer bedrijven en gemeenten installeren laadpalen op parkeerplaatsen om elektrisch rijden te stimuleren.

Als je de mogelijkheid hebt om je auto op te laden op het werk of tijdens het winkelen, kan dit een handige manier zijn om je auto op te laden terwijl je bezig bent met andere activiteiten. Veel werkgevers bieden zelfs gratis of tegen een gereduceerd tarief opladen aan als een extra voordeel voor hun werknemers.

Thuisladen met toestemming van de gemeente

Hoewel het misschien niet altijd mogelijk is om een eigen oplaadpunt te installeren zonder oprit of garage, kun je in sommige gevallen een laadpaal aanvragen bij de gemeente om deze met toestemming op de openbare weg te plaatsen. Dit kan bijvoorbeeld door middel van een laadpaal die op de stoep of naast de weg wordt geplaatst.

Het verkrijgen van toestemming voor een openbaar laadpunt kan afhankelijk zijn van verschillende factoren, zoals de beschikbare ruimte, de lokale regelgeving en de bereidheid van de gemeente om elektrisch rijden te bevorderen. Het is belangrijk om contact op te nemen met de gemeente om te informeren naar de mogelijkheden en vereisten voor het plaatsen van een openbaar laadpunt.

Mobiele laadoplossingen

Als je geen toegang hebt tot een eigen parkeerplaats, oprit of openbare laadpunten, kun je nog steeds gebruik maken van mobiele laadoplossingen zoals draagbare laadkabels of mobiele laadstations. Deze kunnen worden gebruikt om je elektrische auto op te laden via een standaard stopcontact bij vrienden of familie thuis, op vakantiebestemmingen of zelfs bij parkeerplaatsen waar geen laadinfrastructuur beschikbaar is.

Het gebruik van mobiele laadoplossingen kan handig zijn voor noodgevallen of als tijdelijke oplossing, maar het is belangrijk om te onthouden dat deze methoden over het algemeen langzamer zijn dan opladen bij een laadpaal. Daarom is het aan te raden om deze optie alleen te gebruiken als tijdelijke oplossing en niet als permanente laadoplossing.

Advies nodig? We zijn slechts een belletje weg

Of je nu kiest voor een mode 2 of mode 3 laadoplossing, EEZEV kan je helpen bij het vinden van de ideale laadoplossing voor jouw behoeften. Ons team staat klaar om je te voorzien van persoonlijk advies en begeleiding: van het kiezen van de juiste laadkabel tot de installatie van een laadpaal of laadstation bij jou thuis of op het werk. Neem vandaag nog contact met ons op en ontdek hoe we je kunnen helpen om optimaal te profiteren van je elektrische voertuig.