Hoe sluit je een laadpaal aan op een meterkast?

Je hebt net besloten om een elektrische auto aan te schaffen, en nu wil je natuurlijk weten hoe je hem het beste kunt opladen. Een belangrijk onderdeel van het installeren van een laadpunt voor je elektrische voertuig is het aansluiten van de laadpaal op de meterkast. Maar hoe doe je dat eigenlijk? In deze blog leggen we je stap voor stap uit hoe je een laadpaal aansluit op een meterkast. Lees daarom snel verder!

Stap 1: Kies de juiste locatie

Voordat je begint met het aansluiten van de laadpaal, is het belangrijk om de juiste locatie te kiezen. Kies een plek die dicht bij de parkeerplaats ligt en idealiter zo dicht mogelijk bij de hoofdmeterkast. De meeste loadbalancing werkt via de hoofdmeterkast.. Zorg er ook voor dat de plek voldoende ruimte biedt voor de laadpaal en dat er geen obstakels zijn die de laadpaal installatie kunnen belemmeren

Stap 2: Controleer de capaciteit van de meterkast

Voordat je de laadpaal aansluit, is het belangrijk om de capaciteit van de meterkast te controleren. De meeste laadpalen vereisen een aparte groep in de meterkast met een specifiek vermogen, dus het is belangrijk om te controleren of je meterkast voldoende capaciteit heeft om de laadpaal te ondersteunen.Dit kun je opvragen bij je netbeheerder.

Stap 3: Installeer een aardlekschakelaar en een hoofdschakelaar

Voordat je de laadpaal aansluit, is het verstandig om een aardlekschakelaar en een hoofdschakelaar te installeren in de meterkast. Een aardlekschakelaar beschermt tegen elektrische schokken en een hoofdschakelaar zorgt ervoor dat je de stroomtoevoer naar de laadpaal kunt uitschakelen in geval van nood.

Stap 4: Sluit de laadpaal aan op de meterkast

Nu je de juiste locatie hebt gekozen, de capaciteit van de meterkast hebt gecontroleerd en de nodige beveiligingsmaatregelen hebt genomen, is het tijd om de laadpaal aan te sluiten op de meterkast. Dit kun je het beste laten doen door een erkende elektricien, die de benodigde kabels kan leggen en de laadpaal op de juiste manier kan aansluiten op de meterkast.

Waar moet je op letten bij het aansluiten van een laadpaal op een meterkast?

Bij het aansluiten van een laadpaal op een meterkast zijn er een aantal belangrijke zaken waar je op moet letten. Ten eerste is het belangrijk om te controleren of de meterkast voldoende capaciteit heeft om de laadpaal te ondersteunen. Dit kun je laten controleren door onze erkende laadpaal installateurs. Daarnaast is het belangrijk om te zorgen voor een aparte groep in de meterkast voor de laadpaal, zodat deze niet wordt belast door andere elektrische apparaten in huis. Ook is het belangrijk om te zorgen voor voldoende ruimte rondom de meterkast en de laadpaal, zodat er geen obstakels zijn die de installatie kunnen belemmeren. Vaak wordt ervoor gekozen om een laadpaal aan het huis te installeren, maar hierdoor kan de laadkabel vaak in de loop naar de voordeur hangen, wat veiligheidsrisico’s met zich meebrengt. Daarom is het raadzaam om de laadpaal op een locatie te plaatsen die niet in de looproute ligt.

Ons advies? Sluit een laadpaal nooit zelf aan

Als je een laadpaal op een veilige manier wil aansluiten op je meterkast, neem dan contact op met EEZEV en laat onze installateurs je helpen. Of je nu een laadpaal voor thuis of op het werk nodig hebt, wij kunnen je voorzien van deskundig advies en begeleiding. Met de juiste kennis en ondersteuning kun je straks zonder zorgen genieten van je elektrische voertuig!