Hoe kies ik een laadpaal voor thuis?

Wanneer je gelegenheid hebt om je elektrische auto op je eigen terrein te parkeren is het aantrekkelijk om thuis een laadpunt te installeren. Er is echter wel een enorme keus aan soorten en types laadpalen en wallboxen, welke lader moet je kiezen?
Je elektrische auto thuis aan een laadpaal of wallbox laden is verreweg het goedkoopst ten opzichte van alle andere laadmogelijkheden zoals snelladen of openbaar laden. Je betaalt het tarief dat je met je elektriciteitsleverancier hebt afgesproken en dat is over het algemeen lager dan wat de aanbieders openbare laadfaciliteiten aanbieden.
Daarnaast ben je op je eigen oprit altijd verzekerd van een plek, terwijl een publieke laadpaal bezet kan zijn.

Om te beginnen is het belangrijk om te weten op hoeveel fase je auto kan laden en welk vermogen jouw hoofdaansluiting thuis kan leveren.

Bij een 1-faseaansluiting is je meterkast 1 fasig met 230 volt op het elektriciteitsnet aangesloten, terwijl je meterkast bij een 3-faseaansluiting door drie zogenaamde fasedraden van elk 230 volt op het elektriciteitsnetwerk is aangesloten.

Of je een 1- of 3-faseaansluiting hebt kun je op twee manieren controleren. Bij een 1-faseaansluiting staat er 220v of 230v op je elektriciteitsmeter, bij een 3-faseaansluiting 3x220v/230v of 380/400v.

Een veelgemaakte denkfout bij thuisladen is, dat je wanneer je auto 3 fasig kan laden je dan ook meteen thuis je aansluiting van 1 naar 3 fase zou moeten verzwaren om zodoende een 3 faselader aan te kunnen sluiten om op maximaal vermogen te kunnen laden.

Wanneer je thuis laadt doe je dat over het algemeen als je thuis bent na het werk. Dit betekent dat je auto zo’n 6 tot 12 uur de tijd heeft om op te laden. Het is dus in theorie zo dat elke auto, ongeacht laadsnelheid op 1 of 3 fase in de ochtend weer vol naar je staat te glimlachen. Wanneer je een 1 fase aansluiting thuis hebt, kan je dus evengoed met een 1 fase lader je 3 fase auto vol krijgen. Dat scheelt je al weer gauw 300/350 euro voor een verzwaring.

Een andere veelgemaakte denkfout die direct gevolgen heeft voor je laadsnelheid is het laten verzwaren van de aansluiting en helemaal 3 fase laten installeren terwijl achteraf blijkt dat het type auto maar op 1 fase kan laden, en hiermee het maximaal laadvermogen afneemt.

Laat je dan ook niet te snel een verzwaring en een 3 fase lader en installatie aanpraten, maar weeg zorgvuldig af wat jouw daadwerkelijke laadbehoefte is en verzeker jezelf van het laadvermogen van jouw type auto (waarbij sommige typen uit een bepaald jaar nog 2 fase laden en sommige exact dezelfde types uit een ander jaar 3 fasen laden.

Mocht je naar aanleiding van dit artikel vragen hebben dan kunnen we je hier uiteraard mee helpen.