Help! Ik ga elektrisch rijden

Wanneer je elektrisch gaat rijden, dan doe je dat bewust. Met bewust bedoel ik, om redenen die er niet waren toen je naar je allereerste auto op zoek ging. Je keek eerst naar het uiterlijk en misschien als laatste was je geïnteresseerd in de inhoud van de benzinetank. Bij de keuze voor elektrisch ga je eerst nadenken over de accu capaciteit en het bereik.

“Kom ik niet halverwege mijn rit stil te staan?”

Uit onderzoeken blijkt dat range (WLTP) nog steeds het grootste obstakel is om voor een EV te kiezen. Niet getreurd, de range neemt de laatste jaren enorm toe.

De meesten van ons kennen dat gevoel van de benzine auto met een lege accu. De motor die niet wil starten of de langzaam uitdovende lichten die zielig in je ogen schijnen wanneer je aankomt bij je auto met het daaropvolgende gevoel van onmacht. Wetende dat je accu leeg is en toch blijven proberen te starten. pratend tegen je auto, want jouw auto laat jou toch niet in de steek?

Die lege accu zit diep in ons brein. Logisch dat wanneer we gaan kiezen voor een elektrisch voertuig, de eerste gedachte, de eerste zorg de accu is. We nemen afscheid van het veilige gevoel van een tankstation op elke snelweg en in elk dorp, de wetenschap dat we kunnen tanken als we bijna leeg zijn. We kennen onze brandstofauto perfect en weten precies hoe lang we met het brandende benzinelampje door kunnen tot we toch echt moeten tanken. Veilig gevoel. klopt. Want hier zijn we mee opgegroeid.

Nu, dit is met een accu hetzelfde. Er zijn steeds meer openbare laadpunten waar je je auto kan parkeren en kan laden. Langs snelwegen en bij diverse restaurants langs grote wegen zijn snellaadvoorzieningen waar je je EV in een half uur tot drie kwartier vol genoeg hebt om naar je bestemming en terug te rijden. Alleen we moeten wennen aan het nieuwe tanken. Het is niet pompen, afrekenen en wegwezen. Maar we moeten allemaal lunchen. dus we nemen de tijd tot de auto is geladen. Dat is ineens genieten.

Het nieuwe tanken is anders.

Het kost tijd om een accu te laden. Hoe vaak kijken we niet naar onze telefoon wanneer deze in de lader ligt om te kijken of deze vol genoeg is zodat we kunnen gaan. hebben we genoeg batterij in de telefoon om de hele dag te kunnen gebruiken of nemen we de oplader mee? We zijn dat gewend geraakt.

Wanneer je een EV gaat rijden, zal je wat meer moeten gaan plannen. Waar ga ik heen. hoeveel batterij heb ik nu en waar kan ik laden. Op de plaats van bestemming? Op de terugweg? En daarna weer thuis terwijl ik lig te slapen? Juist, dat is het. Easy. Net als met je mobiele telefoon. Het is anders dan we gewend zijn. En verandering is fijn maar vaak biedt het een gevoel van onzekerheid en onveiligheid.

Het went. Beloofd.

EEZEV zal je helpen in het wegwijs maken binnen de wereld van EV, zal je vragen beantwoorden en je onzekerheden wegnemen.
Tenslotte, kan jij je herinneren wanneer je met een lege tank langs de weg hebt gestaan? Ik doe de aanname dat dat nooit is gebeurd. En zo zal dit ook zijn met de accu van je EV. Je EV en jij; Leer elkaar kennen, leer ons kennen, je bent van harte welkom.