Heb ik een eigen laadpaal nodig?

Om antwoord op deze vraag te geven moeten we beginnen bij de overstap naar een elektrische auto (EV).

Veel elektrische rijders moeten erg wennen aan het nieuwe tanken, en vooral aan de verminderde actieradius van de hedendaagse EV’s ten opzichte van auto’s met verbrandingsmotoren. Alhoewel deze ‘range’ van EV’s zich snel ontwikkelt, en men waarschijnlijk óók nog nooit met een lege brandstoftank langs de weg heeft gestaan, roept een lege batterij toch bij velen een angstbeeld op. Misschien is het de associatie met een knipperend leeg rood batterijtje op de telefoon, óf de lege auto-accu waarna men startkabels moet lenen om de auto weer aan de praat te krijgen.

Deze kennen we helaas allemaal

Echter in wezen is elektrisch laden niéts anders dan het tanken wat we gewend waren. Je moet iets meer plannen want het duurt iets langer en de laadstations zijn momenteel dunner gezaaid dan tankstations, maar er zijn er meer dan genoeg in Nederland.

Tegenover deze ogenschijnlijke nadelen van elektrisch rijden staat wel één heel groot voordeel t.o.v. verbrandingsmotoren: je kunt thuis opladen. Nu horen we veel klanten rekenen:
het is best wel een aanschaf, zo’n lader. Heb ik dat wel nodig, ik kan toch ook openbaar laden?”

Een begrijpelijke vraag, waarop het antwoord voor ieder zal verschillen. Laten we eens kijken naar de directe voordelen van een eigen laadpaal.

Een eigen lader biedt gemak en gemoedsrust

Heb je géén eigen lader en je komt bijvoorbeeld terug van je werk, en zoekt in de buurt een parkeerplaats met een openbare laadpaal. Dan kan het zijn dat je buurman je al voor is en je een eind verder moet rijden om te laden. Vervolgens is het eigenlijk niet de bedoeling dat de buurman die plek de hele nacht bezet houd voor zijn laadsessie, maar de auto verplaatst nadat hij vol is. De ervaring leert dat dit in praktijk helaas weinig gebeurt. Als je al last had van “range-anxiety” dan begin je het nu toch langzaam warm te krijgen, je hebt immers morgenochtend een belangrijke afspraak. Ach, je staat wel iets eerder op en ontbijt dan maar bij een snellader langs de snelweg, even de wekker iets eerder zetten… Met een eigen laadpaal zul je dit probleem nooit hebben.

Thuis laden is goedkoper

De snellaadsessie langs de snelweg kost € 0,60 per kWh. Op een accu van 65 kW scheelt dit € 22,75 t.o.v. thuis laden voor € 0,25 per kWh. Dat is een fors verschil voor één acculading.

Gemiddeld betaal je rond de € 0,40 per kWh bij een standaard openbare lader. Uitgaand van 20.000 km per jaar (omgerekend 4000 kWh) zit je al op een verschil van € 600,- in het eerste jaar (particulier tarief € 0,25, openbaar € 0,40 per kWh). Voor dat bedrag heb je al een eigen lader (zonder installatie). Het volgende jaar verdien je de installatie waarschijnlijk gemakkelijk terug. De jaren daarna is alleen maar winst.

Dit rekenvoorbeeld laat zien dat het enige nadeel van een eigen laadpaal niet alleen ongegrond is maar dat het zelfs een goede investering is. Daar bovenop biedt een eigen lader gemak en onafhankelijkheid wat het zeer waarschijnlijk -by far- het beste accessoire maakt van je elektrische auto.