Dynamic Loadbalancing?

Dynamic what?

Dynamic loadbalancing is kortgezegd: de techniek die er voor zorgt dat de totale capaciteit van je hoofdaansluiting niet wordt overschreden.

Wanneer je thuis naar je meterkast kijkt dan zie je “de hoofdaansluiting”, de leiding en zekeringen tussen het elektriciteitsnet en je meterkast. De hoofdaansluiting heeft een bepaalde waarde uitgedrukt in Amperes, welke -vermenigvuldigd met het voltage- de totale capaciteit aan wattage geeft. De hoofdaansluiting kan bestaan uit een enkele leiding via een enkele zekering (1-fase) óf 3 aparte leidingen via 3 verschillende zekeringen (3-fase).

Stel, je zet in eens 8 stofzuigers á 1500 Watt tegelijk aan… dan wordt de maximum capaciteit overschreden en slaat de hoofdzekering af. Nu zijn we allemaal ijverig, we hebben waarschijnlijk nooit meer dan 1 stofzuiger tegelijkertijd aan. Het laden van een EV kan vergeleken worden met 8 stofzuigers. Dit geeft een uitdaging aangezien je niet steeds rekening kan houden met het verbruik van je huishoudelijke apparatuur samen met het laden van je elektrische auto. Maar toen was er Dynamic loadbalancing.

Het doel van loadbalancing is simpel;

De loadbalancing software “leest” constant de afname van het totale vermogen uit van alle stroomverbruikers in huis en past het vermogen wat er naar de auto gaat hier op aan. Het laden van de EV wordt zo ondergeschikt gemaakt aan het gebruik van apparatuur in huis. Staat er thuis enkel één lampje aan, dan zal de auto waarschijnlijk op vol vermogen laden, althans, zoveel als de hoofdaansluiting aan kan. Dit stel je in op de lader. Zet je de afzuiger, de stofzuiger en de elektrische kookplaat aan, dan zorgt de loadbalancing dat de lader van de auto zich aanpast naar het op dát moment beschikbare vermogen. Met het oog op de steeds groeiende laadvermogens van de nieuwe EV’s raad EEZEV dit dan ook zeker aan.

De gemiddelde huisaansluiting is 1×35 ampere (1 fase) of 3×25 ampere (3 fase).

Vermenigvuldigd met 230V is dat respectievelijk 8000 en 17000 Watt vermogen. 1000 watt is 1 KW. Dus laadt jouw auto op 11KW dan gebruikt jouw auto dus meer dan de helft van de totale capaciteit van jouw huisaansluiting wanneer dit een 3 fase aansluiting is. Bij 1 fase laden is dat zelfs 90%. De keuze voor een lader die loadbalancing-techniek aan boord heeft is dus snel gemaakt.

Mocht je na deze uitleg toch nog vragen hebben over Dynamic loadbalancing/power management neem dan contact met ons op.