De voordelen van 3-fase laden voor elektrische voertuigen

eezev contact

Als je overweegt om over te stappen op een elektrische auto, dan is het belangrijk om te begrijpen hoe het opladen van deze voertuigen werkt en welke opties beschikbaar zijn. Een van de meest efficiënte en snelle manieren om een elektrisch voertuig op te laden is door gebruik te maken van 3-fase laden. In deze blog gaan we dieper in op de voordelen van 3-fase laden voor elektrische voertuigen, hoe 3-fase laden precies werkt en waarom dit een aantrekkelijke optie kan zijn voor jou als toekomstige eigenaar van een EV.

Hoe werkt 3-fase laden?

3-fase laden is een geavanceerde laadtechnologie die gebruik maakt van drie fasen van elektriciteit om een elektrisch voertuig op te laden. In tegenstelling tot het standaard 1-fase laden, waarbij slechts één fase wordt gebruikt, maakt 3-fase laden gebruik van drie verschillende stroomcircuits. Dit zorgt voor een snellere en efficiëntere laadervaring.

Het proces van 3-fase laden begint met het aansluiten van de laadkabel op het elektriciteitsnet en de laadpoort van het elektrische voertuig. Vervolgens wordt de beschikbare stroom gelijkmatig verdeeld over de drie fasen van de laadkabel. Dit zorgt ervoor dat het voertuig met een hoger vermogen kan worden opgeladen dan bij 1-fase laden, waarbij slechts één stroomcircuit wordt gebruikt.
Tijdens het laden communiceert het laadstation met het voertuig om het laadproces te regelen en te optimaliseren. Dit zorgt ervoor dat de batterij van het voertuig op een veilige en efficiënte manier wordt opgeladen. Bovendien kan het laadstation de laadsnelheid aanpassen op basis van factoren zoals de batterijstatus van het voertuig en de beschikbare capaciteit van het elektriciteitsnet.

Voordeel 1: Snelheid van laden

Een van de meest opvallende voordelen van 3-fase laden is de snelheid waarmee je elektrische voertuig wordt opgeladen. In vergelijking met het standaard 1-fase laden, waarbij slechts één fase van elektriciteit wordt gebruikt, maakt 3-fase laden gebruik van drie fasen. Dit betekent dat de laadsnelheid aanzienlijk hoger is, waardoor je minder tijd hoeft te besteden aan het opladen van je auto en meer tijd kunt besteden aan de dingen die er echt toe doen.

Voordeel 2: Efficiëntie

Naast de hogere laadsnelheid, is 3-fase laden ook efficiënter dan 1-fase laden. Doordat er drie fasen worden gebruikt, wordt de beschikbare stroom gelijkmatig verdeeld over de laadkabel, waardoor de belasting op het elektriciteitsnet wordt verminderd. Dit zorgt voor een efficiënter gebruik van energie en kan helpen om de kosten van het opladen van je elektrische auto te verlagen.

Voordeel 3: Flexibiliteit

3-fase laden biedt ook meer flexibiliteit dan 1-fase laden. Met 3-fase laden kun je gebruik maken van verschillende laadvermogens, afhankelijk van je behoeften en de beschikbare laadinfrastructuur. Dit betekent dat je kunt kiezen voor een snellere laadsnelheid wanneer je haast hebt, of een langzamere laadsnelheid wanneer je meer tijd hebt om je voertuig op te laden.

Voordeel 4: Verbeterde gebruikservaring

Met 3-fase laden hoef je minder tijd door te brengen aan laadstations, waardoor je meer tijd hebt om te genieten van je elektrische voertuig en minder tijd kwijt bent aan het opladen. Of het nu gaat om dagelijkse ritten naar het werk, boodschappen doen of een roadtrip maken: 3-fase laden zorgt ervoor dat je meer kunt genieten van de voordelen van elektrisch rijden, zonder gedoe of vertragingen.

Voordeel 5: Kostenbesparend op lange termijn

Hoewel de initiële investering in een 3-fase laadsysteem misschien hoger is, kunnen de lagere laadkosten en de efficiëntere oplaadprocessen op lange termijn leiden tot aanzienlijke kostenbesparingen voor eigenaren van elektrische voertuigen.

Kortom, 3-fase laden biedt tal van voordelen voor eigenaren van elektrische voertuigen, waaronder een hogere laadsnelheid, meer efficiëntie en meer flexibiliteit. 

In niet alle gevallen is laden op 3 fase nodig, en kan je prima met jouw 1 fase aansluiting jouw volledige elektrische auto laden. EEZEV kan je hier uitstekend in adviseren.

Advies nodig?

Als je meer wilt weten over hoe 3-fase laden jou kan helpen om optimaal te profiteren van je elektrische auto, neem dan gerust contact met ons op voor meer informatie. Wij helpen je graag bij het vinden van de ideale laadoplossing die past bij jouw behoeften en budget. Met de juiste kennis en ondersteuning kun je straks zonder zorgen genieten van je elektrische voertuig!