De fiscale voordelen van elektrisch rijden in 2024

Overweeg je om over te stappen op elektrisch rijden? Dan is het goed om te weten dat er niet alleen milieuvriendelijke voordelen zijn, maar ook aantrekkelijke financiële en fiscale voordelen. In deze blog vertellen we je alles over de fiscale voordelen van elektrisch rijden in 2024, zodat je goed geïnformeerd bent voordat je de overstap maakt.

Financiële voordelen van elektrisch rijden

Voordat we ingaan op de fiscale voordelen, laten we eerst de financiële voordelen van elektrisch rijden op een rijtje zetten. Elektrisch rijden kan je aanzienlijke besparingen opleveren op brandstofkosten, onderhoudskosten en zelfs verzekeringspremies. Elektriciteit is over het algemeen goedkoper dan benzine of diesel, en elektrische auto’s hebben minder bewegende onderdelen, waardoor ze minder onderhoud nodig hebben. Bovendien bieden veel verzekeraars lagere premies voor elektrische voertuigen vanwege hun milieuvriendelijke karakter en veiligheidstechnologieën. Elektrisch rijden biedt dus financiële voordelen op verschillende vlakken.

Fiscale voordelen van zakelijk elektrisch rijden in 2024

Om de aanschaf of lease van elektrische auto’s te bevorderen, zijn er een aantal fiscale voordelen vastgesteld door de overheid voor zakelijke rijders:

  • Geen BPM

Een van de grootste fiscale voordelen van elektrisch rijden is dat je geen Belasting op Personenauto’s en Motorrijwielen (BPM) hoeft te betalen bij de aanschaf of lease van een volledig elektrische auto. De hoogte van de BPM wordt normaal gesproken bepaald door de hoeveelheid CO2-uitstoot van de auto, maar elektrische auto’s stoten geen CO2 uit, dus hier betaal je geen BPM voor. Dit voordeel geldt in ieder geval tot 1 januari 2025.

  • Geen MRB

Daarnaast hoef je geen Motorrijtuigenbelasting (MRB) te betalen voor een volledig elektrische auto tot en met 2024. Vanaf 2025 betaal je slechts 25% van de MRB, wat nog steeds aanzienlijk minder is dan voor conventionele auto’s.

  • Verlaagde bijtelling

Voor zakelijke rijders geldt een verlaagde bijtelling voor elektrische auto’s. In 2024 bedraagt de bijtelling (onder voorwaarden) 16%. Dit is een stuk lager dan de standaard bijtelling voor conventionele auto’s, die op 22% ligt.

  • MIA en Vamil regeling

Ten slotte kun je als zakelijke rijder gebruikmaken van de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil) regeling. Deze regelingen bieden een fiscaal voordeel voor investeringen in milieuvriendelijke producten en bedrijfsmiddelen, waaronder elektrische voertuigen en laadpalen.

Fiscale voordelen van particulier elektrisch rijden in 2024

Hoewel zakelijke rijders genieten van verschillende fiscale voordelen, zijn er ook enkele voordelen voor particulieren vastgesteld:

  • Geen BPM

Net als zakelijke rijders hoeven particulieren geen Belasting op Personenauto’s en Motorrijwielen (BPM) te betalen bij de aanschaf van een volledig elektrische auto. Dit kan een aanzienlijke besparing opleveren, omdat de BPM normaal gesproken wordt berekend op basis van de CO2-uitstoot van de auto, iets waar elektrische voertuigen geen last van hebben.

  • Geen wegenbelasting

In veel landen, waaronder Nederland, zijn elektrische voertuigen vrijgesteld van wegenbelasting, ook bekend als Motorrijtuigenbelasting (MRB). Dit is een jaarlijkse belasting die je normaal gesproken moet betalen voor het bezitten van een auto, maar elektrische auto’s genieten van een volledige vrijstelling of een aanzienlijke korting op deze belasting.

  • Subsidies en stimuleringsmaatregelen

Veel overheden bieden subsidies en stimuleringsmaatregelen aan particulieren om de aanschaf van elektrische voertuigen aan te moedigen. Deze kunnen variëren van directe subsidies bij de aankoop van een elektrische auto tot kortingen op de kosten van laadpalen voor thuisgebruik. Het is de moeite waard om de beschikbare subsidies en regelingen in jouw land of regio te onderzoeken.

Hoewel particulieren niet dezelfde fiscale voordelen genieten als zakelijke rijders, zijn er nog steeds aantrekkelijke voordelen verbonden aan het bezit en gebruik van een elektrische auto. Het is altijd verstandig om de specifieke fiscale voordelen en stimuleringsmaatregelen in jouw regio te onderzoeken om te zien hoe je kunt profiteren van elektrisch rijden.

Advies nodig?

Wil je meer weten over de fiscale voordelen van elektrisch rijden in 2024 en hoe deze voor jou van toepassing zijn? EEZEV kan je hierbij helpen. Of je nu op zoek bent naar een elektrische auto, een laadpaal voor thuis of op het werk, of meer informatie wilt over fiscale voordelen: wij kunnen je voorzien van deskundig advies en begeleiding. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie en ontdek wat jouw fiscale voordelen zijn bij het vinden van jouw ideale laadoplossing.