6 dingen die je moet weten over elektrisch rijden

De elektrische auto is inmiddels al een paar jaar een bekend gezicht op de Nederlandse wegen, maar de komende jaren gaat het razendsnel. Nog een paar jaar en dan zal de auto met verbrandingsmotor zwaar in de minderheid zijn.

Voor echte ‘petrolheads’ is de stilte misschien een beetje wennen, maar de nieuwe techniek brengt ook zoveel moois.

Audi E-tron RS

Okay de nieuwe Audi E-Tron GT is misschien niet ieders smaak maar er is keuze genoeg, bijna iedere week komt er een nieuwe EV op de markt.

Mocht je nog twijfelen over de stap naar elektrisch; EEZEV zet alles nog even voor je op een rij:

Energiekosten:

Per kilometer is elektrisch rijden niet te verslaan als het op de kosten aankomt. Maar ook dáár zit een groot verschil in wat je betaalt per KWh. Rekenvoorbeeld:

Met een eigen lader thuis of op kantoor rijd je het goedkoopst : € 0,08/km.
Een efficiënte EV rijdt ongeveer 5 Km per KWh. Met de huidige gemiddelde energieprijs per KWh van € 0,40 geeft dit € 0,08/km.
Mocht je (deels) met zonne-energie laden dan ben je natuurlijk helemaal spekkoper.

Laad je aan een openbare laadpaal, dan betaal je doorgaans meer: € 0,10/km
Openbaar laden is doorgaans duurder, de aanbieder van laad-infrastructuur heeft natuurlijk ook kosten gemaakt die ze terug willen verdienen, met een marge. Tarieven variëren tussen de € 0,40 – € 0,55 per KWh, vaak locatie-afhankelijk, net als de ‘oude’ brandstofprijzen. Met gemiddelde kosten per KWh van € 0,48 geeft dit ca. € 0,10/km

Snelladen is niet alleen het snelste, maar zoals je verwacht, ook het duurste: € 0,14/km
Het snelladen is een prachtige uitvinding; de snellader neemt de taak van de kleine transformator in de EV over en biedt al direct DC (gelijkstroom) in plaats van AC (wisselstroom), waardoor de transformator in de auto niet meer limiterend is en overgeslagen wordt. Hierdoor kunnen er hele hoge laadsnelheden bereikt worden. Meestal betaal je hier wel flink voor, bijna 3x de normale KWh-prijs, rond de € 0,70. Soms bied de aanbieder wel een abonnement, waarmee je voor een vast bedrag per maand kunt snelladen voor een lagere prijs per KWh. Dit kan interessant zijn voor mensen die veel kilometers maken.

*Let wel dat we nu uitgegaan zijn van een verbruik van 20KWh per 100 kilometer, sommige zware EV’s halen dit niet (denk aan Tesla Model-X en Audi E-tron) waardoor de absolute verschillen nog groter worden.

Energierekening

Een elektrische auto is zuinig, maar tóch verbruikt hij wel een hoop electra. Neem als voorbeeld een EV met een accu van 60KWh. Met een gemiddeld verbruik van 20KWh per 100 kilometer komen we op een actieradius van 300 kilometer. Rijd je 20.000 km per jaar, dan zul je dus in principe 67 keer je auto vol moeten laden. Dit komt op jaarbasis neer op 3000 KWh, en tegen € 0,40/KWh kom je op kosten van € 1200,-
De gemiddelde energiekosten voor een gezin waren in 2022 € 3600,- (bron: milieucentraal.nl)
Een gemiddelde EV zal dus ongeveer 30% aan een gemiddelde energierekening toevoegen. Dit geef je dan natuurlijk niet meer uit bij het tankstation.

Je eigen lader:

Herken je dit: terugkomend van je werk op zoek naar een vrije laadpaal, die dan 3 straten verderop staat of dat ongemakkelijke gevoel van een half-opgeladen accu wanneer je nét een drukke dag voor de boeg hebt? Met je een eigen laadstation kun je hier gelukkig om lachen, het geeft rust, gemak en vrijheid. Maar een eigen lader is ook nog eens een zeer goede investering!

Neem even een aanschaf van een goede lader met loadbalancing voor € 800,- en tel daar installatiekosten bij op van ongeveer € 600,-. ( Vraag hier een gratis offerte ).
Stel: je rijd 20.000 kilometer per jaar. Met een brandstofauto die 1/16 rijdt ben je met de huidige brandstofprijs van € 2,00/l ongeveer € 0,12/km kwijt, waar we net berekend hadden dat een EV met thuisladen ongeveer € 0,08/km kost aan stroom. Over 20.000 kilometer kom je op een verschil van € 800,- per jaar. Een installatie is dus al met 2 jaar terugverdiend als je kijkt naar het verschil met een benzine-auto.
Voor het kostenverschil met openbaar laden is het omslagpunt respectievelijk 70.000 en 23.300 kilometers (openbaar laden € 0,10/km, snelladen € 0,14/km). Dit is dus wel sterk afhankelijk van het verbruik van je EV, rijd je in een zware E-SUV, dan wordt de terugverdientijd nog een stuk korter. Bovenop dat voordeel heb je ook het gemak en de gemoedsrust van je eigen lader, die nooit bezet is, de mogelijkheid om zonne-energie te gebruiken om te laden en gebruik te maken van energie-daltarieven zoals met Tibber.

Een eigen lader is dus in élk opzicht beter, No-Brainer.
www.eezev.com

Onderhoudskosten van een EV

Een EV geeft niet alleen rust tijdens het rijden, doordat het ongeveer 90 procent minder bewegende onderdelen heeft dan een verbrandingsmotor zal je ook veel minder afhankelijk zijn van de garage. De onderdelen die het meeste slijten zijn banden en remmen, al slijten de laatste veel minder doordat er vaak gebruik wordt gemaakt van ‘energy-recovery’ (het afremmen op de elektromotor, wat de accu weer oplaadt ). Gevolg: veel lagere onderhoudskosten en peace-of-mind. Natuurlijk wordt de accu-capaciteit van een EV na verloop van jaren minder maar eigenlijk is dat niet heel anders dan bij een verbrandingsmotor, deze zal door slijtage na enkele jaren ook vermogen en efficiëntie verliezen.

Installatie

Laders werken met een hoog vermogen, en het aansluiten daarvan moet je eigenlijk overlaten aan professionals. Ook de laders zelf worden steeds uitgebreider en het aansluiten daardoor ingewikkelder. Als je vragen hebt over de kosten of hulp wilt hebben bij je keuze in lader of locatie, neem dan even contact op met EEZEV. 035 203 1155

Wat brengt de toekomst?

De ontwikkeling van EV’s en accu’s gaat razendsnel en daarom zal EEZEV je altijd adviseren een lader te nemen die toekomstbestendig is. Meestal betekent dat een hoger laadvermogen. Daarmee wordt ook gelijk een beter power-management systeem zoals loadbalancing belangrijker, aangezien het laden steeds meer gaat vragen van je huis-aansluiting. ( Lees onze blog over loadbalancing) Ook voor installatie is het goed om na te denken of je 1 of misschien gelijk 2 laadpunten wilt hebben en de paal op een centrale plek wilt plaatsen zodat je de tweede auto kunt laden, of bijvoorbeeld die van klanten die op kantoor komen.